Nesnáším svou práci - novou si hledat nebudu

10. 02. 2017 9:59:52
Ačkoliv se v České republice rok od roku zvyšuje počet volných míst, lidé si stále stěžují, že nesnáší svoji práci a bojí se ji změnit. Mají strach, že lepší místo neseženou. Často si za to ale mohou sami.

Lidé, kteří jsou dlouhodobě nespokojení ve svém zaměstnání, často reagují na otázku, proč si nenajdou jinou, výmluvami stylu: ,,Jsem stará, nikdo už mě nezaměstná." ,,Živím rodinu, nemohu si dovolit výpadek příjmu." ,,Všude je to stejné." apod. Výmluvy opakují tak často, až jim začnou věřit a nedokážou si připustit, že proto, aby se měli lépe vlastně nedělají nic. Věta: ,,Nesnáším svoji práci, ale novou si hledat nebudu." už totiž nezní tak, aby vás někdo litoval.

Nejhorší co v takovém případě můžete dělat, je stavět se do role chudáka. Buďte na sebe tvrdí a připusťte si realitu. Pokud vás práce nebaví, není přeci hned nutné balit kufry a psát výpověď. Možná bude stačit, když si vezmete týden volno, vypadnete z každodenního kolotoče a situaci uvidíte jinýma očima.

Zkuste se zaměřit na podstatu problému. Nebaví vás práce od začátku, nebo nastal nějaký zlom v průběhu? Vezměte si tužku a papír a napište si všechny pozitivní a negativní věci na vaší práci. Vím, že si řeknete, zase je to tady - tužka a papír, plusy a mínusy... Dobře, psát si je nemusíte, ale zamyslete se nad tím. Většinou vás rychleji napadnou ty negativní, když si ale uvědomíte, že byste o práci přišli, napadnou vás i věci, které tam máte rádi.

Až budete mít vytvořený seznam, ohodnoťte věci, které vás štvou na stupnici 1 - 10 od malicherností po ty nejhorší. Ohodnoťte také plat, místo, kolegy, možnost povýšení, šéfa apod. Srovnejte, jaké byly vaše představy, když jste do zaměstnání nastupovali, a jaká je realita. Poté se zamyslete, co by se dalo udělat pro to, aby se hodnocení třeba o 20% zlepšilo.

Všechno je to o tom, jaké si to sami uděláte! Zpříjemněte si pracovní den třeba tím, že dříve vstanete a cestou si dáte dobrou snídani. Pokud je to možné, zkrášlete si pracovní místo. O problémech mluvte například s kolegou, který ve firmě pracuje už delší dobu. Jistě si také nějakou krizí prošel a může vám dát tipy, které vás opět budou motivovat.

Pokud se rozhodnete v práci zůstat, musíte vědět proč. Stanovte si vyšší cíl a na ten se soustřeďte např. získání nového projektu, nových zkušeností, povýšení atd. S takovým cílem budete vědět, proč každý den vstáváte do práce a nějaké chvilkové krize budete zvládat o to lépe.

Zcela jiný případ ovšem nastává v situaci, kdy to, že nesnášíte svoji práci, není žádné chvilkové vyhoření, ale velký psychický problém. Pokud chodíte z práce vyčerpaní, trpíte depresemi, migrénami apod., žádná snídaně už vám pravděpodobně nepomůže.

Čím dřív to ukončíte, tím lépe pro vás. Pokud se rozhodnete podat výpověď - podejte ji hned. To, že budete jezdit vystresovaní do práce a budete si říkat, dnes to není tak hrozné, vám nepomůže. Každodenní stres vás bude tolik vyčerpávat, že můžete místo o práci přijít také o zdraví. Navíc k hledání nové práce budete potřebovat sílu a sebevědomí.

Váš odchod stejně pravděpodobně nenastane ze dne na den, budete muset ještě odpracovat výpovědní lhůtu, ale nesmírně se vám uleví. Pokuste se trošku distancovat od práce a najděte si jiné aktivity, objevte nové koníčky.

Při výběru nového zaměstnání buďte opatrní. Často se mi stává, že se lidé nespokojení ve svém zaměstnání začnou zaměřovat na to, jakou práci vykonávají ostatní a domnívají se, že by na jejich místě byli mnohem spokojenější.

Moje klientka Lenka pracovala jako obchodní referentka. Práce už ji nenaplňovala, místo sezení u PC nad excelovými tabulkami chtěla více komunikovat s lidmi. Když jsem se jí ptala, jaká práce by se jí líbila, řekla mi, že sní o práci v cestovní kanceláři, miluje cestování a mohla by lidem předávat své zkušenosti. Na první pohled se to může zdát jako vhodné místo. Když jsem se ale Lenky zeptala, jak by se jí líbilo, kdyby měla plat složený ze základní částky a bonusy by byly závislé na tom, kolik zájezdů prodá. Každý měsíc by ji nadřízený stresoval plněním plánu, řekla mi, že takhle o tom nepřemýšlela a asi by to nebylo nic pro ni.

Nad stejným problémem by se měli zamyslet všichni, kteří chtějí například kariérně růst. Každý druhý absolvent vám řekne, mám vysokou školu - chci dělat manažera. Je to ale opravdu vhodné místo pro člověka s takovým profilem? Uvědomuje si čerstvý absolvent zodpovědnost spojenou s touto funkcí? Jak bude radit lidem, když jejich práci nikdy nevykonával? Jak se srovná s časovým vytížením apod.? Tím chci říct, že než se rozhodnete, co skutečně chcete dělat, měli byste si o tom co nejvíce zjistit. Nedívat se jen na to, jaký plat vám nabídnou, ale za jakých podmínek a co budete muset práci obětovat. Pokud si to nezjistíte předem, může se vám stát, že do půl roku budete opět nesnášet svoji práci.

Zvlášť lidé ve vyšším managementu a podnikatelé často musí kariéře obětovat nejen spoustu času, ale mnohdy i zdraví nebo rodinu. Stojí to skutečně za to? Všichni v životě hrajeme jednu velkou hru, ženeme se za svými cíli, své štěstí podmiňujeme slovem ,,až,,: ,,Až budu vydělávat víc peněz." ,,Až budu mít více času." Život se nám ale jednou sečte a hru místo nás začne hrát někdo jiný.

Ujasněte si, jaké jsou vaše priority, uvědomte si, že je to sice jen práce, ale strávíme v ní 60% našeho života. Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor dole v diskuzi. Pokud jste v práci nešťastní a potřebujete pomoct, na našem webu najdete další rady a tipy.

Závěrem se loučím citátem ,,Whatever you decide to do, make sure it makes you happy." Paulo Coelho

Autor: Petra Matušincová | pátek 10.2.2017 9:59 | karma článku: 22.13 | přečteno: 2328x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 15.20 | Přečteno: 156 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 910 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1584 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1473

Zakladatelka projektu Mám pohovor. Prostřednictvím tohoto blogu se s vámi ráda podělím o své zkušenosti, kuriózní zážitky i zajímavé tipy. Poradím, jak získat lepší práci.

www.mampohovor.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...